FAQ

Wat is minerale isolatie?

Minerale isolatie is een product dat gemaakt wordt van een zorgvuldig gecontroleerd mengsel van grondstoffen, in hoofdzaak steen of glas, die verhit worden tot ze smelten. De gesmolten steen of het gesmolten glas wordt vervolgens gesponnen en gevormd tot een soepele vezelmat en dan verder verwerkt tot een eindproduct.

De uitzonderlijke isolerende, brandbestendige en akoestische eigenschappen van minerale isolatie worden verklaard door het feit dat de vezelmat de luchtbeweging verhindert en door de inerte samenstelling van minerale isolatie.

Het is een bijzonder veelzijdig materiaal dat met verschillende densiteiten kan worden geproduceerd waardoor het om haar eigenschappen in diverse sectoren kan worden toegepast (woningbouw, industrie, off shore, … ) Het assortiment van minerale isolatie producten omvat: platen, dekens (rollen). Maar ook voorgevormde leidingschalen, plafondtegels en losse wol die kan worden ingeblazen in holle ruimtes.

Uit welke grondstof bestaat glaswol?

Glaswol bestaat uit lokaal beschikbare minerale grondstoffen zoals zand, kalk, soda afkomstig van natuurlijke voorraden, maar voor een groot deel ook uit gerecycleerd glas. De natuurlijke grondstoffen waarvan glaswol wordt gemaakt, zijn vrijwel onuitputtelijk. Afhankelijk van het eindproduct wordt ook gebruik gemaakt van organisch materiaal en bindmiddelen.

Uit welke grondstof bestaat steenwol?

Steenwol bestaat uit lokaal beschikbare minerale grondstoffen zoals vulkanisch gesteente diabaas, uit gerecyclede steenwol en andere secundaire steenachtige grondstoffen. De natuurlijke grondstoffen waarvan steenwol wordt gemaakt, zijn vrijwel onuitputtelijk. Afhankelijk van het eindproduct wordt gebruik gemaakt van organisch materiaal en bindmiddelen.

Hoe wordt minerale isolatie geproduceerd?

De minerale grondstoffen worden gesmolten en vervolgens gesponnen tot vezels. Bij een temperatuur van 1400 tot 1500 °C worden basalt, hoogovenslakken, gerecycleerd steenwol en andere nevenproducten van andere industrieën gesmolten tot een vloeibare steenmassa. Als deze steenmassa is afgekoeld, worden er vezels van gesponnen en bindmiddelen en waterafstotende minerale olie aan toegevoegd. Daarna hardt het materiaal in een oven uit waarbij het thermohardend hars wordt gestabiliseerd, waardoor de vezels met elkaar verbonden worden en platen en rollen worden geproduceerd. De zaagresten worden direct op de locatie gerecycled.

Hoe groot is de behoefte aan grondstoffen?

Minerale isolatie is erg licht in vergelijking met andere bouwmaterialen zoals steen, staal of beton. De voor productie van minerale isolatie benodigde hoeveelheid grondstof is zo klein dat er uit één kubieke meter grondstof tot 150 kubieke meters minerale isolatie kunnen worden geproduceerd. Deze hoeveelheid is voldoende voor het isoleren van ongeveer drie vrijstaande woningen.

Wat maakt minerale isolatie zo bijzonder?

De opvallendste kenmerken van minerale isolatie zijn de uitstekende materiaaleigenschappen en de ruime toepassingsmogelijkheden. Minerale isolatie is een uit natuurlijke grondstoffen gewonnen product dat bescherming biedt tegen koude en warmte, geluid absorbeert en een optimale brandveiligheid biedt. Minerale isolatie laat zich ook probleemloos verwerken en installeren.

Waar kunnen we minerale isolatie producten kopen?

Isolatiemateriaal van minerale isolatie vindt u bij de handel in bouwmaterialen en in doe-het-zefwinkels.

Welke kwaliteiten heeft minerale isolatie?

Minerale isolatie biedt – van de kelder tot het dak ­ een optimale bescherming tegen warmte en koude, geluidshinder en brand. Minerale isolatie laat zich probleemloos en eenvoudig verwerken en installeren. Bovendien is minerale isolatie een product dat gemaakt wordt van natuurlijke grondstoffen, decennia lang bestand tegen veroudering.

In welke mate zijn isolatiematerialen van minerale isolatie tegen veroudering bestand?

Minerale isolatie is uitermate bestand tegen veroudering, wat wil zeggen dat het isolerend vermogen ervan decennia lang in het gebouw onveranderd blijft.

Kan isolatie met minerale isolatie het brandrisico verkleinen?

Ja, want minerale isolatie is een onbrandbaar isolatiemateriaal dat een aanzienlijke bijdrage levert aan de structurele brandpreventie in het gebouw. Lees meer in onze position paper: https://www.mineraleisolatie.nl/wp-content/uploads/2019/02/Position-paper-Brandveiligheid-Benelux-.pdf

Kan minerale isolatie ook nog andere functies vervullen dan enkel thermische isolatie?

Ja. Minerale isolatie wordt aangeboden in een zeer brede waaier van uitvoeringen, bijvoorbeeld met extra functies zoals brandveiligheid en akoestiek.

Biedt minerale isolatie ook bescherming tegen warmte in de zomer?

Een goede isolatie biedt een prettig binnenklimaat in de winter en in de zomer. In de winter houdt minerale wol kou tegen en in de zomer houdt het warmte buiten. Dit verhoogt het wooncomfort.

Kan minerale isolatie worden aangetast door schimmels?

Nee. Minerale isolatie absorbeert geen vocht en vormt geen voedingsbodem voor schimmels. Schimmelvorming tegen wanden en afwerklagen is vaak het gevolg van constructieschade en moet door een deskundige worden onderzocht.

Kan minerale isolatie door de particulier worden aangebracht?

Ja. Minerale isolatie laat zich overal ­van de kelder tot het dak – probleemloos installeren door de doe-het-zelver. Minerale isolatie is zeer eenvoudig te verwerken en te installeren.

Zijn vezels van minerale wol schadelijk?

Nee.

Waar moet ik rekening mee houden bij het verwerken van minerale isolatie?

Bij wijze van voorzorg is het wel beter om werkhandschoenen te dragen bij de verwerking ervan en de handen te wassen na het werken met minerale isolatie. Een gevoelige huid kan op minerale isolatie reageren met jeuk. Deze jeuk is tijdelijk en verdwijnt weer nadat er geen contact van minerale isolatie met de huid meer is. Zie ook de verwerkingsvoorschriften die op alle verpakkingen staan afgebeeld. En kijk op: https://www.mineraleisolatie.nl/wp-content/uploads/2019/02/Position-paper-Gezondheid-en-Veiligheid.pdf

Is minerale isolatie recyclebaar en herbruikbaar?

Ja. Recycling van minerale isolatie is zeer goed mogelijk en past bij een circulaire economie. Zo kan bijvoorbeeld productie­afval opnieuw worden toegevoegd aan het productieproces van minerale isolatie om er nieuwe minerale isolatie van te maken. Restmateriaal van minerale isolatie wordt regelmatig gebruikt als toeslagmateriaal bij de productie van bakstenen en tegels.

Is er ook minerale isolatie voor toepassingen in badkamers en kelders?

Jazeker. Minerale isolatie laat zich in ‘natte’ ruimten probleemloos gebruiken omdat wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat minerale isolatie geen vocht absorbeert, opslaat of verder leidt – dus ook niet in badkamers, wasruimten en kelders. Minerale isolatie achter metselwerk neemt geen vocht op dat door het metselwerk zou kunnen dringen.

Is minerale isolatie geschikt voor het isoleren van houten huizen?

Ja. Minerale isolatie is zeer geschikt voor het isoleren van houten huizen. Vooral vanwege de brandveilige eigenschappen. Minerale isolatie verhindert de voortplanting van vlammen naar andere delen van het gebouw, en beperkt de rookontwikkeling. En het draagt bij aan een uitstekende kierdichte geluidsisolatie.

Is minerale isolatie bruikbaar voor buitentoepassingen en voor hogere gebouwen?

Ja. Bijvoorbeeld voor geventileerde gevels of systemen voor buitengevelisolatie (ETICS1) . Van de eenvoudigste eengezinswoning tot het hoogste kantoorgebouw. Naast het warmte­isolerende vermogen, bestaat er een grote verscheidenheid aan toepassingen: akoestische en brandveilige systemen; waterafstotende bouwelementen; bescherming tegen breuken en barsten bescherming , tegen zware regenbelasting. In het kader van verduurzaming worden steeds meer gebouwen uitgerust met een isolerende schil.

Er is een grote verscheidenheid aan isolatieproducten van minerale isolatie die aan deze voorwaarden voor buitenmuren, gevels en hoge gebouwen voldoen. Vraag hiervoor advies bij de minerale isolatie fabrikant.

1 ETICS = Steenwol is geschikt voor buitengevelisolatiesysteem met pleisterwerk (letterlijk: Externe Thermische Isolatie ComposietSysteem)

Artikel: Toenemend risico brand in hoogbouw

Voldoet minerale isolatie aan de toekomstige bouweisen?

Jazeker. De minerale isolatie sector is een dynamische sector. Minerale isolatie is per definitie duurzaam als het gaat om het gebruik van natuurlijk en gerecycled materiaal als grondstoffen. Deze ontwikkeling is de laatste jaren nog versterkt; waardoor minerale isolatie hoog scoort op allerlei duurzaamheidslijsten. Daarnaast zorgt de toenemende aandacht voor energiebesparing ervoor dat de minerale isolatie sector steeds beter presterende producten heeft ontwikkeld. En hiermee zal doorgaan de komende jaren.

Wie zijn de leveranciers van minerale isolatie in Nederland
Ik werk dagelijks met minerale wol. Moet ik me zorgen maken over mijn gezondheid?

Nee, u hoeft zich geen zorgen te maken over uw gezondheid. Wel adviseren wij om ter voorkoming van irritatie, de richtlijnen op de verpakking op te volgen. Deze richtlijnen wijzen bijvoorbeeld op het gebruik van lange mouwen en handschoenen voor een minimale blootstelling van de huid en het dragen van een stofkapje als in een niet geventileerde ruimte wordt gewerkt.

Zie ook www.mineralewol.net/gezondheid­veiligheid

Ik woon in een huis waarin minerale wol is verwerkt als isolatiemateriaal. Moet ik me zorgen maken over mijn gezondheid?

Nee, u hoeft zich geen zorgen te maken over uw gezondheid. Minerale isolatie is een materiaal dat behoort tot de classificatie ‘non-carcogenic’.